mestersuli
4026 Debrecen, Mester utca 2.
+36 (20) 661 8181
email
Kosár
Tanulj nyelveket a mesternél!
5% diákkedvezmény
10% visszatérő diákkedvezmény
15% páros kedvezmény
Kurzusaink folyamatosan indulnak.
Válaszd ki a neked legjobbat!
Válaszd ki a neked megfelelő
tanfolyamot és jelentkezz
kurzusainkra!
Hogyan készülj fel a nyelvvizsgára?
Általános szabályok
1 Szókincs
Két különböző szókincs szükséges:
1. A levélíráshoz:
itt kifejezéseket kell ismerned, amelyeket használni is tudnod kell. Pl.: tudnod kell, hogy rendeltetésszerű használatnál nem tesszük ki a határozott névelőt (go to church/hospital/prison stb.); vagy a kérni ige pontos használatát (ask sy for sg, ask sy to do sg); vagy hogy a suggest után nincs to, de lehet -ing, vagy suggest that sy. (should) do sg., és olyan hasznos kifejezéseket, mint megragadni a lehetőséget (take the opportunity), számítógépes játékokat nem with-el játszunk, vagy mi a különbség az it suits you/fits you között.
2. A szövegértéshez:
az újságok nyelvezetét kell megtanulni, de nem kell tudni ezeket a kifejezéseket használni. Tehát: elég, ha tudod, hogy a decline, decrease, fall, drop nagyjából ugyanazokat a tendenciákat jelölik, de hogyan kell mondatba foglalni őket, már nem létfontosságú (hacsak meg nem akarsz tanulni angolul).
2 Előnyszerzés hobbikkal
Azok, akik már több éve játszanak számítógépes stratégiai játékokkal, vagy napi szinten barangolnak az Interneten vagy kedvenc dalszövegeiket rendszeresen megszerzik és lefordítják, vagy esetleg otthon hatalmas DVD vagy CD gyűjteményük van és ezeket a filmeket felirattal nézik meg, behozhatatlan előnnyel rendelkeznek a többiekhez képest. A CNN-t nem ajánlom, túl nehéz és legtöbben elalszanak rajta, de nézd a BBC Prime, a Travel Channel vagy az MTV műsorait, találj valamit, ami érdekel közülük. Bármit, ami angolul van.
3 TANULD MEG A KIEJTÉSI JELEKET!
Ha ezeket megtanulod, nem lesz olyan ismeretlen szó, amit ne tudnál hibátlanul kiejteni. Emellett azonban egy szabályt mindig tarts be: soha nem ejts ki egy ismeretlen angol szót, mielőtt megnéznéd a szótárban a fonetikus átírását. Egyik tanítványommal vért izzadtam, mire megtanítottam, hogy a "they"-t nem dzéj-nek ejtjük. Egy a rendszerváltás után sebtében átképzett orosztanár tanította nekik az angolt és beláthatatlan károkat okozott szegénynek. A rosszul kiejtett szó rögzül és utána sokszoros munka a korrigálás. A nyelvvizsgára való felkészüléshez a kiejtési jelek nagyon fontosak, de igazán a vizsga után fognak leginkább hasznodra válni, a való életben.
4 HOGYAN SZÓTÁRAZZUNK?
A szótárazás gyenge pontja a legtöbb angolul tanulónak. Először is, hogyan ne szótárazz: ne használj régi, leértékelt szótárt, különösen óvakodj az Országh-szótár régi kiadásától. Ne használj Internetről ingyenesen letölthető elektronikus szótárt, a legtöbbje kezdetleges és több kárt okoz neked, mint amennyit látszólag segít.
A szótárazásnál a legfontosabb dolgok a következők:
ha igéről van szó (satisfy), nézd meg, mi a 2. és 3. alakja (nem rendhagyó, vagyis -ed végű: satisfied),
milyen kifejezéseket lehet vele képezni ( satisfy sy's needs/demands/desires/hunger/curiosity, customer satisfaction, express/give satisfaction),
milyen prepozíciókat lehet hozzá használni (from/of/with)
mi a főnév, jelző és határozó párja (pl. satisfy, [dis]satisfaction, satisfactory - kielégít,
elédegettség[elégedetlenség], kielégítő),
hogyan ejtjük ki: ['saetisfai], hangsúly az első szótagon.
A szótárazás kemény munka, ha gyorsan végzel vele, nem csináltad jól. Ha nem csinálod jól, gondod lesz a szövegértésnél a nyelvvizsgán. A legfontosabb a rendszeresség és a folyamatosság.
Fontos a megfelelő stratégia és annak következetes végrehajtása. Tervezz, állíts fel magadnak egy órarendet és tartsd be. Gondold végig, hogy pacsirta vagy bagoly típus vagy-e: korán reggel működik jól az agyad, vagy későn este éledsz fel. Ha reggeli ember vagy, akkor még iskola/munka előtt tanulj fél órát, vagy ha egyébként is ötkor kelsz és négykor már nem menne, akkor közvetlenül iskola/munka után. Az órarendedet függeszd ki egy mindenki által jól látható helyre, így mindenki látni fogja, hogy mikor nem szabad arra kérni, hogy vidd le a szemetet. Emellett, ha szándékaidat ilyen "hangosan" kinyilatkoztatod, te magad is hajlamosabb leszel betartani azt. Ha nem tudsz koncentrálni, akkor öt-tíz percet mozogj, végezz tornagyakorlatokat, és csak utána térj vissza az angolra. Emlékezz mindig erre: ha 100% koncentrálással a lecke megtanulása fél óra, akkor 50% koncentrálással ugyanez legalább dupla annyi idő.
Ha sikeresen betartottad a heti-rendedet, akkor jutalmazd meg magad valamivel: vegyél egy könyvet magadnak, egyél a kedvenc cukrászdádban, kölcsönözz ki és nézz meg egy DVD-t (felirattal!).
5 MIKOR MENJ NYELVVIZSGÁRA?
Van egy olyan tendencia mostanában, hogy általános iskolások is mennek középfokú nyelvvizsgára. Nos, ezzel egy probléma van: a nyelvvizsgán egy bizonyos fokú szellemi érettségre és tájékozottságra van szükség, véleményt kell nyilvánítani bizonyos aktuális társadalmi, szociális és politikai kérdésekről. Egy általános iskolai tanítványommal végig kellett vennünk a repülővel utazás, bankszámlanyitás, lakásvásárlás, biztosítások kérdésköreit magyarul, mert nem volt ismerete a témáról.
Sokan sietnek a nyelvvizsgával, mondván, egy nyelvvizsga után el lehet kezdeni egy másik nyelvet. Nos, az életben nem a nyelvvizsga számít, hanem a nyelvtudás. Egy állásinterjún, ha a nyelvet használni kell az adott pozícióban, úgysem menekül meg a jelentkező az adott nyelven lebonyolított interjútól, ezt nem lehet nyelvvizsgával kiváltani. A nyelvvizsga pusztán a tudás megmérettetése és nem egyenlő a tudással. Nem kell annyira sietni...
Facebook
Twitter
Instagram